S bohušovickým Skyrem je radost mlsat i vařit!
11. listopadu 2024

S bohušovickým Skyrem je radost mlsat i vařit!

BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA

Chladné měsíce lákají k tomu zachumlat se do deky, uvařit si teplý čaj, zapálit vonnou svíčku a spolu s rodinou nebo přáteli sledovat oblíbený film. Je to ale i příležitost k povýšení svých gastronomických znalostí. A protože Skyr je tím pravým parťákem do kuchyně, přináší návrhy na nové gurmánské zážitky. A pak přijde třeba řada i na ten film.

Vegetariánská Tikka Masala se Skyrem

Ingredience

Květák:

·       2 lžíce oleje

·       1 velký květák nakrájený na růžičky

·       1 lžička mleté ​​hořčice

·       1/2 lžičky sladké papriky

·       1/2 lžičky mleté ​​kurkumy

·       1/2 lžičky koření garam masala

Omáčka:

·       2 lžíce oleje

·       1 malá nakrájená cibule

·       1/4 šálku solených kešu oříšků

·       1/2 lžičky mletého kardamonu

·       2 celé hřebíčky

·       1 plechovka nakrájených rajčat

·       1/2 šálku vody

·       1 lžička mletého česneku

·       1 lžička mletého čerstvého zázvoru

·       250 ml smetany na vaření

·       2 lžíce mandlové mouky

·       1 lžíce cukru

·       1/2 lžičky soli

·       1/2 lžičky koření garam masala

·       1/4 lžičky kajenského pepře

·       2 lžíce bohušovického Skyru natur

·       Čerstvé lístky koriandru

Postup:

Rozpalte na pánvi olej, přidejte květák s hořčicí, paprikou, kurkumou a garam masalou a za soustavného míchání pečte do křupava (6-8 minut). Vyjměte z pánve a udržujte květák v teple.

Do pánve přidejte olej a restujte pár minut cibuli společně s kešu, kardamomem a hřebíčkem. Přidejte rajčata a decilitr vody a vařte po dobu 5 minut. Kardamom a hřebíček vyhoďte, omáčku nechte mírně vychladnout a rozmixujte ji tyčkových mixérem.

Poté ji opět přeneste na pánev a za nízké teploty přidejte česnek a zázvor, krátce povařte. Přidejte smetanu, mandlovou mouku, sůl, cukr, garam masalu a kajenský pepř. Zhruba 10-12 minut za občasného míchání směr provařte. Nakonec vmíchejte bohušovický Skyr a květák, prohřejte. Před servírováním posypte lístky koriandru.

Grapefruitový Skyr koláč

Ingredience

Těsto:

·       1 a ½ hrnku polohrubé mouky

·       2 lžičky prášku do pečiva

·       1/4 lžičky soli

·       3 velká vejce v pokojové teplotě

·       1 hrnek bohušovického Skyru natur

·       1/3 hrnku cukru

·       5 lžic nastrouhané grapefruitové kůry

·       1/4 hrnku medu

·       1/2 lžičky vanilkového extraktu

·       1/4 hrnku oleje

Poleva:

·       1/2 hrnku moučkového cukru

·       Několik lžic grapefruitové šťávy

·       Kolečka grapefruitu a lístky čerstvé máty

Postup:

Předehřejte troubu na 350°. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V další misce smíchejte zbytek ingrediencí na těsto. Postupně vmíchejte směs mouky do jogurtové směsi a poté nalijte kulaté dortové formy. Pečte, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu koláče suchá. Nechte korpus vychladnout.

Na polevu smíchejte moučkový cukr s dostatečným množstvím grapefruitové šťávy, abyste dosáhli požadované konzistence. Pokapejte glazurou dort o ozdobte jej grapefruitem a mátou.

Mangový salát se Skyrem

Ingredience

Salát:

·       1/2 středního bílého zelí nakrájeného na tenké plátky

·       1/2 malého červeného zelí nakrájeného na tenké plátky

·       2 střední mrkve nakrájeného na tenké proužky

·       1 malá žlutá paprika nakrájená na tenké proužky

·       1 malá červená paprika nakrájená na tenké proužky

·       1 malá červená cibule na tenké plátky

·       1/2 středního manga oloupaného a ​​nakrájeného na tenké proužky

·       1/2 papričky jalapeno zbavené semínek a nakrájené nadrobno

Zálivka:

·       1/2 hrnku bohušovického Skyru natur

·       1/4 hrnku pomerančové šťávy

·       4 lžičky limetkové šťávy

·       1/2 lžičky olivového oleje

·       1/2 středního manga oloupaného a nahrubo nakrájeného

·       2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru

·       1 lžička soli

·       1/4 lžičky pepře

Postup:

V servírovací misce smíchejte ingredience na salát. Suroviny na dresing zpracujte v mixéru do hladka. Nejméně 30 minut před podáváním promíchejte dresink se salátem a vychlaďte v ledničce.